Translate

Tutorial: Slik syr du en retro jakke av lapper

Her skal jeg i enkle trinn vise hvordan jeg gjorde da jeg sydde en enkel jakke av lapper og restestoffer. Dersom du lurer på hvordan skuldre, sidestykker og armer sys sammen, kan du lese tutorialen jeg har laget her. Det er samme prinsipper, men fremstykkene skal selvfølgelig ikke syes sammen på denne jakken :)



Begynn med å finne et godt mønster du har lyst til å bruke. Jeg har brukt et mønster fra Elsbeth Günthers legendariske bok "Børnetøj du selv kan sy 0-4 år". Her finnes flere variasjoner over jakken, ulike måter å klippe armer på, ulike lukninger og mye mer. Felles for alle modellene er at de er hentet rett ut fra det glade 70-tall, og har dermed en herlig retro følelse over seg. I tillegg inspirerer boken til egen kreativitet, og modellene er forholdvis enkle å sy.

Deretter velger du stoffer- bomull eller canvas til utsiden. Her har man jo mulighet til å matche de stoffene man liker aller best! Jeg har valgt å fôre jakken med fleece slik at den skulle bli litt varmere, men her kan man også velge å bruke vattert mellomlegg og quilte fremsiden for så å fôre med bomull. Klipp til lapper av bomull, og sy de sammen til et lite "lappeteppe" som er stort nok til alle mønsterdelene.



Klipp ut mønsterdelene- husk å legge til sømrum!



Dersom du klipper armene i flere stykker, bør sømmene sys ned med en stikning slik at du unngår at stoffet "klumper" seg når plagget vaskes.



Sy henholdsvis delene til ytterstoffet og fôret (eventuelt mellomlegget) sammen. Husk å la det stå igjen en åpning i siden av fôret slik at du får vrengt jakken rett i neste steg.



Legg ytterstoff og innerstoff sammen rette mot rette, slik som på bildet. Sy delene sammen- begynn på bakstykket og sy rundt til du ender opp der du startet. Bruk gjerne kastende søm eller overlock, spesielt om du bruker eldre stoffer som rakner lettere. Vær forsiktig i skarpe vendinger/svinger slik at fasongen bevares. Pass på at du syr gjennom begge stoffer og at de ligger rett i forhold til hverandre, korriger underveis.



Vreng deretter jakken slik at yttersiden vender ut, press og sy en stikning relativt nær kanten hele veien rundt. Da holder stoffene seg i rett posisjon. Pas på at ytterstoffet overlapper litt mer enn fôret slik at det ikke "tyter ut" på kanten.



Så kommer det som kan være litt vanskelig- vrangsøm av jakkeermer med ribbkant! Prinsippet fungerer på samme måte selv om du ikke ønsker ribb i ermene. Sy først et "rør" av ribbkanten (skal måle ca. 2/3 av ermevidden før det sys sammen) og brett ribben dobbelt mot retten. Legg deretter ribben mellom ytterfôr og innerfôr akkurat slik det vil bli når du er ferdig (brett inn kantene). Når du har det i rett posisjon, nål fast èn del av kanten slik at du ser hvordan brettingen skal være når du får armen på vrangen. Vreng deretter armen gjennom vrengningsåpningen i fôret- pass på at nålen i armåpningen holder seg på plass! Når du får armen på vrangen, skal delene ligge mot hverandre slik du ser på bildet helt til høyre. Sy sammen alle lagene fra vrangen rundt armåpningen- om du bruker ribb må du huske at denne skal strekkes jevnt hele veien.



Da skal armen din forhåpentligvis se slik ut :) Gjenta på samme måte på den andre armen.



Vreng armene rett. Sy deretter sammen vrengningsåpningen inne i jakken med små, fine sting for hånd. Og så er det klart for knapper!



Jeg valgte å ikke lage knapphull på denne fordi maskinen min ikke er så fornøyd med tykke stoffer i stretch (fleece). I steden sydde jeg på "jukseknapper" på utsiden, og på innsiden har jeg sydd på trykknapper for hånd.

Og vips- nå har du din egeproduserte lappejakke! Håper du får bruk for beskrivelsen. Om du bruker den blir jeg kjempeglad for link :)

No comments:

Post a Comment

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar hos meg, da blir jeg glad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...